نمک تصفیه یا نمک دریا، کدام بهتر است؟
نمک معمولی و نمک دریا چه فرقی با هم دارند؟
مدتی است که از گوشه و کنار نام نمک دریایی را میشنویم و این که خاصیت درمانی دارد و حتی میتوان از آن در بهبود فشارخون استفاده کرد. با شنیدن این مطالب بسیاری از هموطنان تمایل پیدا کردهاند که از نمک دریایی بیش از پیش در تهیه غذاهایشان استفاده کنند با این امید که نه تنها به ارتقای سلامتشان کمک میکند بلکه درمانکننده بسیاری از بیماریهایشان به خصوص فشارخون خواهد بود. اما باید گفت نمک دریایی با نمکی که ما استفاده میکنیم از لحاظ تغذیهای هیچ تفاوتی ندارد و تنها فرقش این است که کریستالهای آن درشتتر است و در برخی غذاها سبب ارتقای کیفیت آن میشود. به عنوان نمونه در برخی نانها و شیرینیها اضافه کردن این نوع نمک، سبب قوام بهتر و حتی تردی بیشتر میشود و کیفیت را بالا میبرد اما از لحاظ تغذیهای تفاوتی با نمک سر میز ندارد.
پس باید همان نکاتی که در مورد نمک معمولی رعایت میکنیم، در مورد نمک دریایی نیز در نظر بگیریم یعنی روزانه بیش از ۳ تا ۴ گرم استفاده نشود زیرا زیادهروی در مصرف این نمک نیز بیماریهای قلبی و سکته را به همراه خواهد داشت و طول عمر فرد را پایین خواهد آورد.
نمک دریا نمکی تصفیه نشده است و علاوه بر داشتن فلزات سنگین، دارای ماده خطرناکی همچون آرسنیک است. آرسنیک شبه فلز سمی، معروفی است که مصرف آن سرطانزا است
جالب است بدانید مطالعات نشان دادهاند که داشتن رژیمهای غذایی که نمک فراوانی در آنها وجود دارد احتمال پوکی استخوان را به مراتب افزایش میدهد.
بنابراین مصرف این نوع نمک آن هم در حجم نامتعارف به فشارخونیها و زنان باردار توصیه نمیشود.
زهرا اباصلتی، مسئول دفتر بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: «نمک دریا دارای انواع ناخالصی از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده، مواد محلول سخت از جمله کلسیم و منیزیم و فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است و میتواند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارش، کبد، کلیهها و ریه ایجاد کند و حتی منجر به مسمومیت شود.»
وی اختلال در جذب ریز مغذیها همچون آهن و روی را از دیگر مضرات استفاده از نمک دریا برشمرد و تاکید کرد: این نمک فاقد ید کافی مطابق با استانداردهای اعلام شده برای پیشگیری از گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید است.
مصرف نمک دریا سرطان زا است
نمک دریا نمکی است تصفیه نشده که دارای انواع ناخالصیها از جمله فلزات سنگین بوده و خطر سرطان زایی آنها به اثبات رسیده است.
سرپرست دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: نمک دریا علاوه برداشتن نا خالصیها، دارای میزان کم ید و یا حتی فاقد ید است که نیاز روزانه به ید را تأمین نمیکند.
دکتر زهرا عبداللهی افزود: وزارت بهداشت ظرف ۲۰ سال گذشته برای کاهش شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمکهای خوراکی را در پیش گرفته و در حال حاضر کلیه کارخانجات تولید کننده موظفند ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمکهای خوراکی اضافه کنند زیرا استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی که وابسته به این ریز مغذی است، میباشد.
وی تصریح کرد: نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض بیشماری شامل گواتر، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش موارد سقط و مرده زایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کر و لالی مادرزادی، کاهش بهره هوشی همراه است.
نمک دریا
سرپرست دفتر بهبود تغذیه جامعه با تأکید بر این که نمک دریا نمیتواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تأمین کند، گفت: مقدار کلسیم و منیزیمی که نمک دریا به بدن میرساند آن قدر ناچیز است که کاملاً قابل چشم پوشی است ضمن این که، این املاح را از سایر منابع غذایی میتوان دریافت کرد.
وی با بیان این که تبلیغاتی که به طور گسترده در زمینه نمک دریا در کشور میشود، برخلاف سیاستهای وزارت بهداشت است، ابراز داشت: افراد سودجویی که سعی در ترویج مصرف نمک دریا دارند، نه تنها سلامت مردم کشور را به خطر انداخته بلکه موجب برگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاریهای مادرزادی و بسیاری پیامدهای زیانبار بهداشتی خواهند بود.
نمک طعام باید پروانه های بهداشتی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشته و تاریخ تولید و انقضاء آن نیز اجباری است و این گونه نمکهای تصفیه شده یددار فاقد فلزات سنگین شامل سرب، آرسنیک (عوامل ایجادکننده سرطان) و همچنین ناخالصیهای محلول مانند گچ است که به دلیل سفید بودن غیر قابل جداسازی است.
وی توصیه کرد: میزان محاسبه شده ید در نمک تصفیه شده باعث پیشگیری از بیماری گواتر و به دنبال آن باعث پیشگیری از عقبماندگی جسمی و ذهنی، سقط جنین خواهد شد در حالی که نمک دریا باعث سرطان، گواتر، عقب افتادگی ذهنی و جسمی، سقط جنین میشود.
به گفته این متخصص تغذیه، در صورتی نمک دریا میتواند مصرف خوراکی داشته باشد که در قالب استانداردهای موجود، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت گرفته باشد. گفتنی است: چندی است که تبلیغات گسترده و بی اساس از نمک دریا باعث شده که مصرف کنندگان دچار سردرگمی شده و علی رغم توصیه های وزارت بهداشت مبنی بر مصرف نمک یددار تصفیه شده، هنوز عده ای بر این باورند که نمک دریا علاوه بر سدیم و ید دارای املاحی مانند کلسیم و منیزیم است که برای بدن مفید است.
ید یکی از ریز مغذیهای ضروری است که باید روزانه مصرف شود. کمبود ید از شایعترین علل قابل پیشگیری آسیبهای مغزی در دنیای امروزی است. به گفته کارشناسان تغذیه؛ گرچه نمک باید بسیار کم مصرف شود ولی همان مقدار کم حتماً باید تصفیه شده و یددار باشد.
ید عنصری اساسی برای تولید هورمونهای غده تیروئید است. این هورمونها در تنظیم متابولیسم سلولهای بدن، رشد و نمو فیزیکی و تکامل سیستم عصبی نقش حیاتی دارند که بر اساس شدت کمبود در دورانهای مختلف زندگی میتواند طیف وسیعی از اختلالات مانند کری و لالی، عقب ماندگی ذهنی، اختلالات حرکتی ـ روانی، ناهنجاریهای مادرزادی، سقط و مردهزایی، تاخیر رشد فیزیکی، گواتر، کمکاری تیروئید و کرتینیسم را ایجاد نماید.
گواتر یکی از مشکلات تغذیهای عمده در کشور ما بوده که با اجرای برنامه پیشگیری و یددارکردن نمکهای خوراکی طی سالیان گذشته کاهش قابل ملاحظهای یافته است.
با توجه به اینکه در کشور ما میزان ید در آب و خاک پایین است؛ یددار کردن نمک باصرفهترین، مطمئنترین و سهلالوصول ترین راه پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید است.
نمک های تصفیه نشده میتوانند منجر به بروز سرطان شوند
نمکهایی همچون نمک سنگ و نمک دریا که تصفیه نشدهاند دارای ناخالصیهایی از جمله شن، ماسه، خاک و ناخالصیهایی مانند کلسیم، منیزیم، سولفات و فلزات سنگین نظیر سرب، جیوه، ارسنیک و کادمیوم هستند که میتوانند منجر به بروز ناراحتیهای گوارشی، کلیوی، کبدی، ممانعت از جذب آهن و حتی سرطان شوند. در نمک یددار تصفیه شده، ضمن اینکه این ناخالصیها به روشهای گوناگون حذف میشوند، ید مورد نیاز به آن افزوده میشود. از طرفی نمک تصفیه شده بدلیل خلوص بالا، نسبت به نمکهای تصفیه نشده شورتر بوده و انسان نمک کمتری مصرف میکند که این از توصیههای مهم سلامتی است.
بدون دیدگاه